Evde Siyah Sele Zeytini Yapımı

EVDE SİYAH SELE ZEYTİNİ NASIL YAPILIR…

Evde siyah zeytin yapmak mı istiyorsunuz. O zaman bu tarifi kesinlikle denemelisiniz. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki zeytin sezonu eylül ayının ortaları ile kasımın sonu gibi yoğun olmaktadır ve bu belli sezonda bulabileceğiniz bu meyveyi sezonunda kaçırmadan tazesini almanız gerekiyor aksi halde taze siyah selelik zeytin bulmanız çok zor.   Siyah zeytin yapımında Gemlik cinsi zeytinleri kullanmanız  alacağınız hazzı artıracaktır hem de dayanıklı olacaktır. Siyah zeytinlerimiz hem tam siyahlaşmış yani olgunlaşmış olmalı hem de herhangi biri berelenme ya da kurtlanma olmamalıdır.    Elinizdeki zeytinin kaç kilo geldiğini iyi belirleyin ve ayıklayıp yıkadıktan sonra suyunu süzün ve temiz bir bidona koyabilirsiniz yapacağınız miktara göre ambalajı seçebilirsiniz. Ağzını kapatabileceğiniz bir kap olmasına ve üzerinde iki üç parmak kadar boşluk olmasına dikkat edin.
Daha sonra zeytinin kilosunun % 10 – 15 i kadar kaya tuzu ilave edin ve iyice tuzun bütün zeytin taneleri ile temas ettiğinden emin olmak için karıştırın. ( Bir kilograma aşağı yukarı  bir çay bardağı kadar. ) 
Bu şekilde hazırladığınız zeytininizi günde bir defa karıştırın ve 2 -3 güne bir tabanında biriken acı suyunu dökerek uzaklaştırın. Zeytin zamanla kırışmaya başlayacaktır. Bu işlemi sürekli yaparsanız zeytinleriniz 2 -3 ay gibi bir süre sonra tatlanmış olacaktır tadına da bakabilirsiniz.
En son tatlandığını düşündüğünüzde zeytini yıkayıp kuruması için birkaç gün kadar sepet tarzı kutularda ya da bez üstünde bekletebilirsiniz. Daha sonra hazır hale gelmiş her bir kilogram siyah zeytininizi bir yemek kaşığı Çukurova Safir Zeytinyağları ile yağlayın ve yemeye hazır hale getirin.
Böylece hem tuzu az olacak hem de doğal sele zeytini yapmış olacaksınız. Zor ve riskli yanı yoktur. Afiyet olsun…

Alışveriş Sepeti
Scroll to Top